top of page

פנים מוכרות, חלומות זרים

עדינה סולומונוביץ
אמנית קרמיקה

 

שיטוט בסמטאות הקסומות של עין כרם מעביר אותנו למרחבי זמן רחוקים. שם נמצא הבית והסטודיו של עדינה סולומונוביץ החבוי בין בתיה הציורים של עין כרם ובו היא מעבירה סדנאות לתלמידיה.
הדמויות המוצגות בתערוכה הן ריאליסטיות מאוד, גדולות ממדים, עזות הבעה, עם פרטי לבוש מוקפדים ומרהיבים, המרמזים על היותן שייכות לתקופות עבר. במהלך עבודתה היה עליה להתגבר על אתגרים טכניים רבים תוך התמודדות עם לבטים ושיח עם הדמויות. השימוש בצבעוניות מונוכרומטית (קשת של אפורים ושחור) בולטת לצד נגיעות מפתיעות של צבעים עזים (כד אדום בידי קדרית או זרי פרחים על ראשי הגברים).
נוכחות בעלי החיים הצמודה אל הדמויות - הדגים, הציפורים והזיקיות, מוסיפה תנועה ויוצרת התרחשות מסקרנת, ומשקפת את הדמיון ואת המחשבות הנלוות לתהליך היצירה. לנו הצופים הוספת מוטיבים אלו מאתגרת את תפיסת המציאות ומזמינה אותנו לבחון את היחסים בין הטבעי לפנטסטי.
בארץ זו תערוכת היחיד הראשונה של עדינה. הצבת התערוכה בחלל המזגגה המוקף קרמיקה בת למעלה משלושת אלפים שנים, והשימוש בשולחנות גדולים ששימשו בעבר את רפאי הקרמיקה העתיקה, מוסיפה ממד נוסף, תפאורה הולמת ליצירות.

עדינה פסל עמית.JPG
פנים מוכרות

תבנית נוף

פטר ברמרס, ירומיר ריבק

תערוכת זכוכית של שני אמני זכוכית ידועי-שם שהטכניקה בה הם משתמשים היא של פיסול בהתכה לתבנית תוך התייחסות אל הטבע. החומר בתוצר הסופי מקבל חיים באמצעות כושרו להעביר אור ולהחיות את הצבע.
ירומיר ריבק
אומן צ'כי החי בפראג ופועל בה, התמחה מנערותו בהתכת זכוכית ויציקתה לתבנית, לצד עבודה עם זכוכית קרה – חיתוך, התזת חול וחריתה. את ניסיונו הטכנולוגי העשיר הוא מיישם בעבודותיו ומשלב את הזכוכית עם מתכת, כדי להדגיש את תכונותיה ובעיקר את אופן חדירת האור דרכה. ביצירות המופשטות אפשר לראות שהמוטיבים המרכזיים קשורים אל הטבע, כאשר מקור ההשראה העיקרי הוא העולם התת-ימי, המאוכלס ביצורי מעמקים אפלים.
בעבודותיו פרי עולמו הדמיוני מודגשת דואליות חזקה בין סגולות החומר הקשה, השקוף, ההרמוני, המואר, "היפה", לבין המופע האפל, הדוחה והמסרים התוקפניים שהוא יכול לשדר. בדרכו המיוחדת האומן מנסה לאזן בין כוחות אלו ומחפש את ההרמוניה שבניגודים, שהם בסיס קיומנו.

פיטר ברמרס
אומן הולנדי הנודע בכישרון התיעוד שלו את כוחות הטבע ואת מפגשם הקסום עם האור. בעקבות מסעו לאנטרקטיקה בספינת מפרשים הוא עבר מניפוח זכוכית לפיסול בזכוכית מותכת ויציקתה לתבנית, בתוספת של עבודת שיוף וליטוש היצירה, זאת כדי להשיג אפקט של מים שקפאו. נופי הקרחונים, התפעלותו ממבנה הקרח הארקטי המחוספס ומהשתקפות האור על הגלים המנצנצים מבעד לקרח האינסופי, היוו לו מקור השראה משמעותי.
במסעותיו מהקור אל החום יצא ברמרס למדבריות מערב ארצות הברית, שם חווה מפגש עם נופי הקניונים וההרים האדומים, ועם צפיפותם החמה והדרמטית של הסלעים. בניגוד לפסלי הקרח השקוף שאל תהומותיו חודר האור, כאן הוא נדרש להתבונן מהחוץ אל שכבות האבן הקדומות האטומות. אין כאן ניסיון לחקות את עוצמת הטבע ואת קסמו, אלא להביע את התפעלותו מכוחות מנוגדים אלו.

TOUCH OF LOVE ריבק.jpg
קטלוג תערוכה.jpg
ברמרס, קניון אדום מס. 4.jpg
תבנית נוף

חדשות בעתיקות

דין פרוטה כדין מאה 

מטבע ברונזה קטן (פרוטה), שנתגלה על פני השטח בתל דור על ידי נגה חרמוני בת השמונה מקיבוץ נחשולים, והובא למוזיאון. המטבע  נטבע בירושלים על ידי נציב יהודה פורקיוס פסטוס בשנת 58/59 לספירה. הוא מוכר במקורות היהודים והנוצרים כנציב ששלט מטעם הקיסר הרומי נרון. בימיו התגברה העוינות לרומא שהובילה לבסוף למרד הגדול ב-66 לספירה, וכן מעורב בהעברתו של השליח הנוצרי פאולוס למשפט ברומא. על מטבעותיו מופיע ענף דקל.  
כל הכבוד לנגה! שמצאה לנכון להעביר למוזיאון את המטבע המוצג כיום בתצוגת הכניסה והוא מסמל את הקשר ההדוק בין ילדי הקיבוץ למוזיאון.

המזגגה - מטבי ברונזה

תגלית חדשה

באחד מימי הסערה בים, החוקר הצעיר פלג נתיב בן ה-9 יצא עם החוג לימאות של נחשולים לסיור למרגלות הבורג'.

עיניו החדות של פלג גילו על פני השטח בסיס של קערה מזוגגת ועליה תו בצורת צלב או חרב צלבנית. הקערה הייתה כנראה חלק ממכלול כלי חרס צלבניים שנתגלו בעבר ע"י משלחת חפירות תל דור והיו חלק מכלי אוכל יוקרתיים ששימשו את אבירי המצודה הצלבנית במאה ה-13 לספירה. נראה שהכלים ננטשו על ידי בעליהם בעת עזיבתם את המצודה. 
פלג מסר את הממצא החשוב למוזיאון המזגגה, הצילום שלה הועבר לחוקרים השונים שציינו את חשיבותה הרבה למחקר, ואנו מציגים אותה יחד עם עוד ממצאים חשובים במוזיאון. כל הכבוד פלג!

תגלית חדשה - המזגגה
חדשות בעתיקות
bottom of page