top of page
 צילום של עירית יוגב עפות ברוח עם חולצה

עפות ברוח

יאנה מיטניק, רימון אליגון דר, שירה גפן

את אמנות הזכוכית מייצגות שלוש אמניות בתערוכה הנקראת "עפות ברוח".

יאנה מיטניק מציגה בעבודתה "מתנפנפת" פירטי כביסה עשויים זכוכית המתנפנפים בחלל התצוגה ולידם מונחים פירות צבעוניים שעברו את שיאם והם לקראת חידלון. להלן הטקסט שנכתב על ידי יאנה:

"יש איזה עניין מאוד דרמטי שהעבודה שלי עוסקת בו. משהו מאוד אקטואלי ורלוונטי, בעל חשיבות מכרעת. הכביסה. לא זאת המלוכלכת שלא תולים בחוץ ולא זאת במזוודות, אלא הכביסה, נו. שמתנפנפת, מתייבשת, נלבשת, מתלכלכת נזרקת לסל וחוזר חלילה. שמוסיפה מלא אישיות למרפסת גנרית או לבניין מעוצב, לאו דווקא איך שהמעצב התכוון. ואם זה לא מספיק חשוב ורציני בעיני מישהו, יש גם קליפות. של תפוז, לא של שום. ואם כל זה בכל זאת לא מספק מישהו, אפשר לדבר על משמעות. או היעדרה המוחלט".

 

רימון אליגון- דר  משלבת בעבודתה "בסוף הכל קריסטל" גופי זכוכית המוצבות על משטחי סוכר מומס. רימון מעבדת לוחות זכוכית צבעונית שיועדו לעבודת ויטראז' ופיוזינג ומרוקנת מאוויר בקבוקוני זכוכית, כולם רווי זיכרונות ורגשות. את החומרים היא ליקטה ממחסן הסדנא של סבא וסבתא, לצד מבחנות רבות ממעבדתו של פרופ' קאיס ז"ל מהטכניון. אלה עובדו מחדש והפכו לאובייקטים צבעוניים, עדינים, שבריריים, מלאי תנועה וברי חלוף כמו משטחי הסוכר הנוזליים שיעברו שינוי במהלך התערוכה. מטעני העבר בהם הם היו ספוגים עובדו והפכו ליצירה זוכרת  אך לא מנציחה. ההתגבשות והקריסטליזציה מרמזים על העתיד להתרחש לכלי הזכוכית ברבות השנים, כמו הסוכר, כי הרי אין דרך לאחוז בנצח.

 

שקיפות ומִרכוז הם המידות שבהן עוסקת עבודתה של שירה גפן "מידה מתעתעת". ניפוח זכוכית לגופים גדולים המוצבים כמגדלים דמויי טוטם דורש עבודת צוות שבה נדרשת התאמה בין תנועות האומנים, סנכרון ותיזמון זה עם זה, ריכוז, מרכוז ודיוק רב, שיכולים להטות את הכף לכיוון הצלחה או כישלון.

על מידה זו של מרכוז ניסתה שירה לשים את הדגש בעבודתה, זאת למרות שהתוצאה הסופית המתקבלת איננה תמיד מאוזנת. זה נובע מכך שיד ועין אנושית, שלא כמו מכונה, אינן מגיעות תמיד לביצוע ולאיזון מושלם.

גם המידה השנייה של שקיפות הזכוכית הינה אנלוגיה לשקיפות בין בני אדם, אליה שואפת שירה.  זו תכונה הנובעת מהרכב החומר עצמו ומעובי דופנות הכלי. תוספת המים שהכלים מכילים יוצרת תעתוע אופטי ועיוות שמאתגר את הצופה להתבוננות מעמיקה, כמו לעומקם של בני האדם.

 צולם ע"י עירית יוגב רימון אליגון בר

צולם ע"י עירית יוגב

צולם ע"י עירית יוגב

צולם ע"י עירית יוגב

עפות ברוח

חיבור חיסור מחזור

מתן שמאי, תמר תיבון.

צולם ע"י עירית יוגב

את אמנות הקרמיקה מייצגים שני אמנים בתערוכה הנקראת "חיבור חיסור מיחזור".  החומר (הקרמיקה) הוא מרכיב שיש לו מטען גיאולוגי של עידנים שלמים, והיסטוריה בת אלפי שנים. ממנו נוצרו כלים, פסלים, לוחות מעוטרים ועוד. האובייקטים העכשוויים המוצגים בחלל התערוכה מוקפים בכלים מרופאים עתיקים בני מאות שנים, והם משקפים את השראתה של האמנית הראשונה:

תמר תיבון מציגה פרטים בשם "נקודות מפגש" שנוצרו בשתי טכניקות: אובניים ומשטחים קרמיים. הם צוירו בצבעים שונים ובטכניקות עיטור מגוונות, הנובעות מתוך עולמה הפנימי של האמנית.

פירוק האובייקטים וחיבורם בראו גופים חדשים המקיימים בתוכם זיכרון של כלי קרמיקה מוכרים, תוך דיאלוג בין השפה הדו-ממדית של המשטחים והשפה התלת-ממדית של עבודת הגלגל, בין פנים הכלי לחוץ, בין המלא לחסר האוורירי. ההתבוננות בגופים שנוצרו מאפשרת אינספור נקודות וזוויות מבט חדשות הנובעות בשל ריבוי הפרטים והחללים.

מתן שמאי  מציג "חרוזים" גדולי ממדים וצינורות משאריות של פלסטיק וחומר. את חיבורי הצינורות התלויים הוא סרג משקיות פלסטיק פשוטות וצבעוניות, וחרוזי הקרמיקה הגדולים נעטפו בפלסטיק מומס ומצומצם. עבודתו בשם "הולך ומתמחזר" נובעת מהעיסוק המתמיד שלו בקיימות ומיחזור ובשאלה "מה הדור שלנו ישאיר אחריו?" .

במהלך לימודיו נחשף מתן בצורה אינטנסיבית לעולם הפלסטיק המשתלט על חיינו והמאפשר לנו שפע ורמת חיים גבוהה מחד, לצד פגיעה דרמטית בסביבתנו מאידך. מכאן נולדו הרעיונות והמחשבות שלו עליו ועל העולם, על חופש הבחירה ועל הפעולות שהוא מבצע כאדם מודע וממחזר. הפחת החיים מחדש בחומרים השונים, שינוי ייעודם, הקניית הצבעים העזים לגופים שהתהוו, משקפים את התהליך שעובר על מתן כל פעם מחדש – הוא הולך ומתמחזר.

צולם ע"י עירית יוגב

חיבור חיסור מחזור

חדשות בעתיקות

חדשות בעתיקות
bottom of page