top of page
בדימ.יון

העתק מדויק (רפליקה) של ספינה עתיקה

 

Heading 5

לפני כ-2400 שנים עשתה את דרכה מאזור יוון אל ארץ ישראל ספינת עץ גדולה, עמוסה במטען של אבני ציפחה, קנקני אחסון גדולים, כלי נגרות ומזון לימאים. היא כנראה הייתה אמורה לפרוק את משאה בנמל של העיר דור. בשל כשל בניווט היא נטרפה דרומית לדור, בסמוך למעגן מיכאל של היום, וכוסתה במהרה בחול, כשחרטומה פונה אל החוף. בשנת 1985 צלל חבר מעגן מיכאל אמי אשל להנאתו בחוף הקיבוץ, והבחין בעומק של 1.5 מ' בערימת אבנים מוזרות וחלקי עץ של ספינה עתיקה שבצבצו מהקרקעית. חפירת האתר שגילה אמי נמשכה שלוש עונות, בראשן עמד פרופ' א. לינדר ז"ל מהמכון ללימודי ים ע"ש ליאון רקנאטי באוניברסיטת חיפה, תושב מעגן מיכאל גם הוא.

חלקה התחתון של הספינה ומטענה נמצאו במצב שימור טוב ותוארכו לשלהי המאה החמישית לפסה"נ (שנת 400 לפסה"נ לערך). זהו ממצא ייחודי מסוגו בעולם בשל כמות העץ ששרדה, איכות השימור והתיארוך. חשיבות הממצא הובילה להוצאת הספינה מהים והעברתה לשימור ולהמשך מחקר באוניברסיטת חיפה. בתהליך ממושך שומרו חלקי הספינה, היא הורכבה מחדש, והיא מוצגת כיום במוזיאון הכט שבאוניברסיטת חיפה.

הספינה המקורית נבנתה בשיטת 'ציפוי קודם', כלומר, השדרית ומוטות הקצה חוברו תחילה זה לזה ולאחר מכן חוברו אליהם לוחות הגוף, המהווים את הציפוי החיצוני של כלי השיט. הלוחות חוברו אלה לאלה באמצעות כפיסים ומגרעות . לאחר שציפוי גוף הספינה נבנה, הוכנסו  הצלעות, אשר חוברו אל לוחות הגוף במסמרי נחושת.

בשל חשיבותה המדעית הוחלט לבנות העתק מדויק (רפליקה) של הספינה, והפרויקט יצא לדרך בשנת 2014. בראש הפרויקט עמד פרופ' יעקב כהנוב ז"ל שיזם מחקר שמטרתו לבנות את הרפליקה בגודל מלא, תוך נאמנות לממצא המקורי ולשיטות הבנייה שהיו נהוגות אז. זאת על מנת שניתן יהיה ללמוד על שיטת בנייתה, הפעלתה ותכונות ההפלגה של הספינה המקורית. עלות הפרויקט הייתה כשני מיליון ₪ אשר גויסו מתורמים פרטיים ומקרנות מחקר שונות.

השלב הראשון של הפרויקט, בניית הרפליקה, הסתיים בחודש נובמבר 2016. ביום שלפני השקתה בנמל הקישון נפטר פרופ' י. כהנוב, ואת המשך המחקר עשו קולגות שלו מאוניברסיטת חיפה וחבריו ל"שיגעון". היא שטה ונחקרה לאורך החוף המזרחי של הים התיכון, הגיעה לקפריסין, ובסך הכל הפליגה 99 פעמים. את "הפלגתה" ה-100 והאחרונה היא עשתה על גבי משאית ענק אל חצר מלון נחשולים בסמוך למוזיאון המזגגה.

הצבתה כאן כיום היא סגירת מעגל – הספינה הגיעה סופסוף ליעדה המקורי. 

עוגנת בסמוך למוזיאון

ו"עוגנת" בסמוך למוזיאון המזגגה

הספינה בשייט

הספינה שטה

הרפליקה במהלך בנייתה

הרפליקה במהלך בנייתה

סרטון על השטת הספינה

סרטון על בניית הספינה

bottom of page